Information om årsmöten

Ska din distriktsförening ha årsmöte? Tänk på att vårens rekommendationer kvarstår. 

Nu blir du snart inbjuden till årsmöte i din distriktsförening och det är klokt att delta, för i år väljer du de personer som du vill ska företräda dig på förbundets högsta beslutande organ, Kongressen. Du som förtroendevald i lokalföreningen ska självklart vara med och påverka men även uppmana dina medlemmar att delta. Läs mer om vad din distriktsförening är till för här, och hitta kontaktuppgifter till din distriktsföreningsordförande här. Under hösten har flera distriktföreningar motionsskrivarträffar inbokade inför kongressen – håll utkik!

Årsmöten – hur gör vi nu?

Tidpunkten för årsmöte i en lokalförening på kommunal sektor väljer varje förening själv och skriver in i sina egna lokalföreningsstadgar. Dessa kan därför ligga i valfritt kvartal under året. I våras valde flera lokalföreningar att skjuta upp sina inplanerade årsmöten som skulle ha hållits under första eller andra kvartalet enligt deras lokalföreningsstadgar. Andra valde istället att hålla sina årsmöten via videolänk eller träffas utomhus.  

Har din förening fått skjuta upp årsmötet? Här kommer godkända förslag på hur ni kan göra nu. Välj följande alternativ:

  • Ni som brukar ha årsmöte under hösten. Håll årsmötet nu under hösten på ett Coronasäkert sätt. Läs om förbundets rekommendationer här
     
  • Ni som brukar ha årsmöte under våren. Fortsätt arbeta i den styrelse ni senast valt och planera in årsmöte till början av nya året 2021 och få en nystart. Be valberedningen alternativt regionombudet börja arbetet med att hitta en ny styrelse redan nu (fråga både sittande och hitta eventuellt nya ledamöter). Läs mer här
     
  • Ni som brukar ha årsmöte under våren eller hösten, men har flera som slutat i styrelsen under året. Planera tillsammans med valberedningen alternativt regionombudet för ett årsmöte under denna höst och föreslå årsmötet (det vill säga medlemmarna) att låta den valda styrelsen sitta till dess att ordinarie årsmöte ska hållas nästa gång. Fråga även årsmötet om det är okej för styrelsen att göra fyllnadsval under året om någon slutar innan nästa årsmöte. Skriv in beslutet i årsmötesprotokollet.

Vid frågor och funderingar – tveka inte att kontakta ert regionombud eller organisationssekreterare Mona Anderson på 070-617 44 80, mona.anderson@akademssr.se

Inbjudan och Teams

Kom ihåg att ni kan mejla ut inbjudan till årsmötet via föreningsmejlen. Information om föreningsmejlen hittar du här, och här finns en manual. Kom ihåg att logga in på hemsidan med BankID. 

Om ni väljer att hålla mötet i Teams, kan ni logga in via portal.office.com med er @akademssr-adress och använda Teams därifrån (finns under appar. Scrolla ner i menyn till vänster där du hittar inkorg och kalender under hus-ikonen). För utskick av inbjudan till distriktsförening hjälper kansliet till och kan då bifoga Teams-länk till årsmötet.