Kritik mot Arbetsförmedlingens nedskärningar: ”Ett svart år”

Arbetsförmedlingens nedskärningar väcker kraftiga reaktioner från både fack och arbetsgivare. 

– Ett svart år, säger Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR.

 

Läs artikeln på DN Ekonomi, eller här.

DN rapporterade tidigare om krisen i Arbetsförmedlingen, att 3.000 anställda har slutat eller har sagts upp, att 30 procent färre arbetslösa erbjuds arbetsmarknadsinsatser, samt att beställningarna från privata utförare har minskat med 800 miljoner kronor.

Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SRR, som organiserar flera av de som arbetar och sagts upp på Arbetsförmedlingen är skarpt kritisk till nedskärningarna.
– Det går inte att svälta fram en arbetsmarknadspolitik. 2019 är ett svart år. Det är en politiskt ohållbar situation att gå in i en lågkonjunktur där staten inte kan erbjuda ett nationellt stöd till arbetslösa och arbetsgivare, säger Heike Erkers.
Heike Erkers, är inte emot att myndighetens verksamhet i högre grad privatiseras, men menar att nedskärningarna skadar både de privata företagen och statens nationella uppdrag.
– Vi ser nu hur både staten gör sig av med kompetens samtidigt som privata arbetsmarknadsutbildningsföretag går i konkurs. Nedskärningarna har slagit undan benen för Arbetsförmedlingen, säger Heike Erkers.
Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister (S) delar oron:– Jag delar beskrivningen som DN:s artikel gett. Läget är mycket allvarligt. Det handlar om abrupta förändringar som drabbar arbetslösa. Det är oerhört angeläget att resultatet av M-KD-budgeten inte fortsätter in i nästa år. Vi sitter ju nu i budgetförhandlingar och diskuterar, säger hon.

Kan du redan nu lova mer pengar i nästa års budget för Arbetsförmedlingen?
– Nej, det kan jag inte göra, säger Ylva Johansson.
Maria Mattsson Mähl, ledamot av Svenskt näringslivs styrelse, ägare till företaget Alpha CE, som säljer arbetsmarknadsutbildningar, varnar för fler konkurser och anser att nedskärningarna är en katastrof för privata arbetsutbildningsföretag.
– Vi lever med en M-KD-budget, har en S-MP-regering samtidigt som arbetsmarknadspolitik styrs av Centern och Liberalerna. Arbetsförmedlingens generaldirektör ska avgå, arbetsmarknadsministern ska sluta och nu kliver vi in i en lågkonjunktur. Jag tror alla förstår att det är problematiskt, säger Maria Mattsson Mähl.
– Mitt företag hade verksamhet på 57 orter. Nu är det nere på 24 orter. I fjol gick tre av de största 10 företagen i den här branschen i konkurs. För flera privata utförare är det en katastrof, men det går inte att skylla på årets budget. Leverantörerna av arbetsmarknadsutbildningar har haft en kräftgång sedan 2014, säger Maria Mattson Mähl.

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, menar dock att förändringarna inom arbetsmarknadspolitiken och Arbetsförmedlingen är nödvändiga.
– Arbetsförmedlingen har nu ett jobb att göra i att effektivisera sitt arbete. Det finns det en majoritet i riksdagen för. Trots att vi gjorde besparingar på Arbetsförmedlingen så har de fortfarande höga anslag, exempelvis är pengarna till programinsatser den näst högsta någonsin, säger Elisabeth Svantesson.